Φοινικέλαιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό το πλέον αμφιλεγόμενο έλαιο

To φοινικέλαιο είναι ένα φυτικό λάδι που παράγεται από τον καρπό του φοινικόδεντρου. Η χρήση του στη διατροφή μας φτάνει από 5000 χρόνια πίσω και σήμερα είναι ένα από τα έλαια που έχουν εξαιρετικά χαμηλό κόστος παρασκευής. Πρόκειται για ένα έλαιο ανθεκτικό απέναντι στις ακραίες θερμοκρασίες ακόμη και κατά το τηγάνισμα και για αυτό το λόγο, ταυτόχρονα με το χαμηλό του κόστος, η βιομηχανία τροφίμων το χρησιμοποιεί συστηματικά προκειμένου να αντικαταστήσει άλλα φυτικά έλαια και να μειώσει το κόστος παραγωγής.

Κάπως έτσι, το φοινικέλαιο έφτασε να είναι το πρώτο σε κατανάλωση έλαιο αυτήν τη στιγμή στον κόσμο. Χρησιμοποιείται σαν λάδι μαγειρικής, στα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα και βρίσκεται ευρέως σε τυποποιημένα προϊόντα όπως σε κέικ, παγωτά, αρτοσκευάσματα, μπισκότα, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών με τον καταναλωτή να βρίσκεται σε άγνοια για την περιεκτικότητα του προϊόντος σε φοινικέλαιο. Γιατί όμως πρέπει να γνωρίζουμε πόσο φοινικέλαιο περιέχουν οι τυποποιημένες τροφές που επιλέγουμε;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, η σύνθεση του φοινικελαίου μοιάζει περισσότερο με εκείνη του ζωικού λίπους παρά με τη σύνθεση του φυτικού ελαίου, καθώς περιέχει κορεσμένο λίπος σε ποσοστό περίπου 48%. Περιέχει, επίσης και υψηλό ποσοστό (37%) του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέους. Ισχυροί επιστημονικοί φορείς της Ευρώπης και των ΗΠΑ, τονίζουν ότι η υπερβολική πρόσληψη παλμιτικού οξέος, που είναι το βασικό κορεσμένο λίπος στο φοινικέλαιο, συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιοπαθειών αλλά και στο σύνολό του, το φοινικέλαιο έχει συνδεθεί άμεσα ή έμμεσα με μία μεγάλη γκάμα ασθενειών.

Ενώ λοιπόν οι διεθνείς φορείς πιέζουν για την απομάκρυνσή του από τη βιομηχανία του τροφίμου και έως ότου καταργηθεί η χρήση του, εμείς θα πρέπει να προσέχουμε τις επιλογές μας όταν αγοράζουμε προϊόντα, κυρίως προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά. Κοιτάζοντας την ετικέτα και αναζητώντας προϊόντα που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν περιέχουν φοινικέλαιο, προστατεύουμε εμάς, τα παιδιά μας και μαθαίνουμε όλοι σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής που είναι ακόμα πιο απολαυστικός από ότι μπορεί να νομίζαμε.